Terapialaidunnusta Niilolan tilalla

Niilolan tila on tavanomainen maidontuotantotila, joka sijaitsee Etelä-Savossa Savonlinnassa. 1980- luvulla Sirpa ja Arto Mikkonen tekivät sukupolvenvaihdoksen Arton kotitilasta. Tilaa on kehitetty asteittain ja viimeisin pihattonavetta on valmistunut vuonna 2001, tilakeskuksen ympärillä on 7 ha peltoa. Pihatossa on 65 lehmää ja saman verran nuorkarjaa. Lehmät lypsetään 2x5 -paikkaisella kalaruotolypsyasemalla.

Laidun

f1c2faee a773 439f a009 572b6c5db664

Lehmät pääsevät vapaasti laitumelle ja laidunkausi on aloitettu kesäkuun alussa. Lehmien terapialaitumena on kolmannen vuoden nurmi (timotei-nurminata). Nurmea ei ole tänä vuonna täydennyskylvetty. Rikkaruohojen (hevonhierakkaa, voikukkaa, pelto-ohdaketta, piharatamoa) torjuntaan on toukokuun alussa käytetty kemiallista torjuntaa (Ariane S).

 

IMG 3808

Aitoina 110 cm lasikuitutolpat, kapea valkoinen aitanauha ja sähköpaimen. Kulkureitille navetan oven läheisyyteen on rakennettu valkoinen lauta-aita, jotta lehmät näkevät kulkureitin paremmin.

 

Tarkkailu 22.6.-25.6.2020

22.6. Aamulla lehmät makaavat navetan päädyssä mulloksella. Lehmiä ei ole laitumella. Päivällä 23 astetta lämmintä, pilvetön ja aurinkoinen taivas. Vasta illalla klo 19.00 maissa lehmät lähtevät omaan tahtiin ulos laitumelle. Laitumella parhaimmillaan yöllä 45 lehmää ja 6 astetta lämmintä. Noin puolet lehmistä makaa ja puolet syö ruohoa.

23.6. Aamulla 7 lehmää makaa mulloksella navetan päädyssä, ei lehmiä laitumella. Päivällä sää aurinkoinen ja pilvetön taivas 27 astetta lämmintä. Illalla sään viiletessä klo 19.30 maissa lehmät lähtevät ulos. Yksi kiimainen lehmä hyppii laitumella, pihatossa lypsyn aikana tästä ei ollut havaintoja. Yöllä 40 lehmää ulkona, yli puolet näistä käy laitumelle makaamaan syönnin jälkeen, sää selkeä ja 8 astetta lämmintä.

24.6. Aamulla 10 lehmää ulkona navetan päädyssä, ei lehmiä laitumella. Päivällä sää on pilvetön, aurinkoinen ja 29 astetta lämmintä. Illalla klo 20.00 lehmät lähtevät ulos. Yöllä (13 astetta) parhaimmillaan lehmiä on ulkona 45 kappaletta. Noin puolet käy pikaisesti makaamaan laitumelle päästyä ja puolet näistä syö laidunruohoa.

25.6. Aamulla 13 lehmää ulkona navetan päädyssä, yksi lehmä oli poikinut laitumelle. Päivällä sää pilvetön ja aurinkoinen (29 astetta). Illalla sään viiletessä lehmät lähtevät taas ulos klo 20.00 maissa. Yöllä (17 astetta) lehmiä oli ulkona parhaimmillaan 50 kappaletta. Yli puolet näistä makasivat ja loput söivät ruohoa. Kuuma päivä rasittaa eläimiä.

26.6. Aamulla 15 lehmää ulkona navetan päädyssä mulloksella, yksi lehmä hyppii ulkona. Päivällä sää pilvetön ja aurinkoinen (30 asetta). Kaikki lehmät navetassa. Illalla klo 19.30 maissa lehmät lähtevät omaan tahtiin ulos. Yöllä lämpötila laski 15 asteeseen. Yöllä lehmiä oli ulkona 50 kappaletta. Reilusti yli puolet näistä makasivat.

 3ea83f5b 61a3 4f64 9c2f 91363d3e6717

 

Yhteenveto terapialaidunnuksesta

Laidun on nimensä mukaisessa terapiakäytössä. Lehmät saavat itse valita missä ja milloin ovat. Laitumen olemassaolo ei näy suuremmin sisäruokinnan kulutuksessa. Kukaan lehmistä ei ole päivällä ulkona, koska navetassa on viileämpää. Ainoastaan aamulla navetan päädyssä varjossa on muutamia lehmiä, eikä laitumella ole ketään. Illan tullessa lypsyn jälkeen lehmät menevät omaan tahtiin pellolle, eikä mullokselle jää ketään. Noin 10-20 lehmää jää vakituisesti navettaan, 10 lehmää näistä ei käynyt kertaakaan ulkona. Syytä tähän en osaa sanoa.

Eläimet näyttävät kiimat paremmin ulkona, koska alusta ei ole liukas ja kipeäjalkaiset lehmät liikkuvat ulkona paremmin. Sorkat leikataan kaksi kertaa vuodessa (talon oma väki, tai ulkopuolinen). Lehmät poikivat mielellään myös laitumelle, mutta tilalla on tapana ottaa poikivat hoitokarsinaan, koska siten näitä on helpompi seurata ja auttaa tarvittaessa.

Anna-Reetta Mikkonen

Kirjoittaja on Savonia-ammattikorkeakoulun agrologiopiskelija, joka on tehnyt työelämäharjoittelun Jalaka -hankkeessa.

Hankkeen toteuttajat

toteuttajat